Reteta

Reteta

de Costache Negruzzi


Una din cele mai mari suparari a traiului din provintie este curiozitatea care un iasan desteapta, cand, din nenorocire, vro nevoie il sileste a iesi in tinut. Abia apuca a se cobori din trasura, si gloata curiosilor incungiura pre postilion.

- Cu cine ai venit?

- C-un boier. (Pentru postilion tot ce nu e taran este boier.)

- Cum il cheama?

- Nu stiu.

- De unde vine?

- De la posta din urma. si razand ca l-a pacalit, postilionul lasa pre curios sa caute pre altii, ca sa-i deie mai lamurit raspuns.

in vremea aceasta, locuitorul capitalei se culca si doarme fara sa stie ce revolutie a facut venirea lui. Dar targul fierbe pana seara, cand toti provintialii se aduna si se aseaza la preferant. Nu e vorba decat de noul venit; sosotesc, vorbesc, nascocesc, alcatuiesc.

- Oare insurat e? - Tanar e? - Batran e? - Ce cauta? ce vrea? la ce a venit? - stie frantozeste? - Cum il cheama? - Ce familie? - A sa seada aici? - stie contradantul cel nou?- si .... si ... ii vine cuiva, auzindu-i, sa crape de necaz.

Mai daunazi vorbeam c-un june prieten de asta suparacioasa boala de tinut, ce asupreste pre bietii iaseni.

- Eu am aflat o reteta, imi raspunse, cu care am scapat. Am avut trebuinta, sunt acum vro trei luni, sa ma duc pana la targul ... Cum am ajuns, a doua zi am dat un pranz mare, la care am invitat pre toti magnatii targului, mari, mijlocii si mici; barbati, femei, babe, fete s.a.

S-au cam mirat de asta pofta, dar au venit cu totii. Am mancat, am baut, si cand am vazut ca erau gata a se duce, i-am rugat sa mai ingaduie putin, si suindu-ma in picioare pe un scaun, le-am facut acest cuvant:

"Boieri, cucoane si cuconite!

"Eu sunt de la Iasi;

"sed in casa cu chirie in mahalaua Pacurarii.

"Traiesc din venitul unii mosioare ce am.

"Ma numesc B.B.

"Am venit aici ca sa scap de tina si de pulberea Iasilor, si o sa sed vro luna.

"Sunt trei ani de cand a murit tatal meu, si septe de cand a murit maica-mea.

"Am o sora maritata in Bucovina, care traieste foarte bine cu barbatu-sau ce tine mosii cu anul, si are velnita cu masina, si un unchi la Bucuresti, care sede pe Podul Mogosoaiei n. 751.

"Sunt holtei, si n-am gand sa ma-nsor.

"Dupa slujba nu imblu.

"Nu-mi bat capul de politica, si n-am nici o opinie.

"Nu sunt nici bun, nici rau. La biserica merg rar. Nici fac, nici primesc vizite. Vorbesc putin. Nu stiu nici mazurca, nici valt. Nu joc nici stos, nici vist, nici preferant.

"Obicinuiesc a ma culca la septe, si a ma scula la unsprezece ceasuri.

"Ma barbieresc de trei ori pe saptamana.

"Iarna port pieptar de flanela si galosi blaniti.

"Am doua frace, trei surtuce si patru parechi pantaloni.

"Boieri, cucoane si cuconite!

"Va rog sa nu banuiti ca vi le spun aceste, fiind chiar in interesul domniilor-voastre ca sa nu va mai osteniti a le afla. - Ma inchin cu plecaciune!"

Ideea acestui june parandu-mi originala si nimerita, o impartasesc d-tale, ca una ce poate sa-ti slujeasca si pe acolo.

Adio!


Reteta


Aceasta pagina a fost accesata de 7883 ori.