Iepurarie

Iepurarie

de Costache Negruzzi


- Am venit sa-ti spun, imi zicea daunazi un domn (a caruia nume il voi tacea de respect pentru familia lui), ca aseara in bufetul teatrului, N ... mi-a zis misel si mi-a dat o palma pentru ca spuneam ca demoazel Desiree ...

- si cand va bateti?

- Sa ne batem! Tu quoque, Brute! D-ta, pe care te socoteam mai cu minte decat altii, ma indemni sa ma bat c-un obraznic pentru ca mi-a zis misel si mi-a dat o palma? Dar as dori sa manveti d-ta cum se poate feri cineva de brutalitatea unui grosoman? Eu m-am adapat cu sfintele precepte a lui Rousseau, si despretuiesc injurarea; apoi n-am fost destul de maltratat de limba si de mana cutezatorului acestuia, ca sa ma mai apuc acum sa ma espun si tintei pistolului sau? caci desi ma supara ca mi-a zis misel, dar m-ar supara mult mai rau de mi-ar zice raposat. Daca asi fi pironit intr-un secriu, de ar putea sa se laude in gura mare ca m-a trimis ad patres. Mai bine sa fiu de fata ca sa-i arat ca nici vreu sa-l stiu. Sa zicem ca l-oi omori. si pentru ce sa ma fac ucigas, eu care nu sunt nascut varsator de sange? si apoi oamenii or sa zica ca l-am gonit din lume pentru ca ma temeam sa fiu cu dansul in ea. Se lauda dl ca nu se teme de moarte. De vrea ca sa-l credem, omoara-se singur, nime nu-l opreste, si ii fagaduiesc ca sasezeci de ani voi intreba pre toti invatatii si carturarii ca sa aflu de a facut bine ori ba; si de-mi vor zice c-a facut bine, atunci - numai atunci - ma voi sargui pana ce d-ta numesti poltronerie si pre care eu o numesc barbatie; caci, s-o stii d-ta, e barbatie si curagiu a infrunta cineva valurile lumii minciunoase, si a voi sa traiasca cat de mult in asta vale a plangerei! Fanfaronul acesta poate si-a urat zilele; poate nu vrea sa mai vada soarele faptele lui. Fricosul! Eu care-mi inchipuiesc cat e de intuneric in mormant, si care iubesc lumina, nu voi sa ma lipsesc de ea. Eu sa ma sacer in floarea vrastei, cand am inca o gramada de trebi in viata, pentru o ticaloasa palma care puteam sa i-o dau eu cum mi-a dat-o el? Sa nu-i treaca prin gand! si apoi ce mare treaba a omori un om? cateva graunte de soriceasa face cat si plumbul lui. Nu stie nataraul ca un purice viu face mai mult decat Napoleon mort!

Ei, spune-mi acum, domnul meu, care e mai brav, canibalul acesta care vrea sange, sau eu, omul pacii, ce voi sa traiesc ca sa-i arat cat il despretuiesc, de vreme ce n-am gand sa ma bat cu el?

Nu stiu pana la ce punt iepuraria poate degrada pre un om; n-am gandit insa ca ea poate a-l face sa afle sofisme, ca sa vreie a incredinta ca face bine sa se lase insultat si batjocorit.

stiu ca duelul este un prejudet ramas din timpurile barbare. stiu ca e o absurditate a se bate cineva pentru ochii unei actrite, fie verzi ori albastri, si o nebunie a cauta sfezile si galcevile; sunt insa cazuri fatale cand un om ce are cel mai mic simtiment de onor nu poate face altfel si trebui sa se faca ucigas sau jertfa, daca nu voieste a lasa o pata numelui sau, si o rusine familiei sale.

Faceam aste reflexii, uitandu-ma la domnul acest care nu voia sa se bata, si care astepta un raspuns. Dar nepricepandu-ma ce raspuns sa-i dau altul, l-am luat de spate si l-am dat pe usa afara.

Nu stiu de am facut bine.


Iepurarie


Aceasta pagina a fost accesata de 3189 ori.