Prefata autorului

Prefata autorului

de Costache Negruzzi



Satira se poate numi acea compunere care prin un stil vesel, luand in ras demoralizatia, staruieste a indrepta naravurile omenesti; pentru aceasta, ca in scopul sau e potrivita cu orice alta alcatuire morala, dar stilul ei fiind mai simplu si vesel, se ceteste cu placere, si dezvaluirile ei sint mai nimerite, pentru ca de luarea in ras noi ne temem mai mult decat de orice pedeapsa.
Satira s-a luat Inceputul sau in privelistile populare, unde, intre actele tragediilor, se virea pentru inveselirea privitorilor reprezentatii comice, in care fetele in chip de satiri, prin glume glosiere si cu totul populare, prihaneau naravurile si relele deprinderi a cetatenilor. Aceste infatoseri, romanii urmand grecilor le introdusera in privelistile lor, iar apoi afara de privelisti, incepura a face verse satirice. Un oarecare Lutilie deschide drumul lui Oratie, Pers si Iuvenal, si acestia satiricilor italieni, frantezi si de alternatii.
Eu, in compunerele mele, am urmat mai ales pre Oratie si pre frantezul Boileau, de la carii multe am imprumutat, insusindu-le cu obiceiurile noastre. Las pre cetitorii mei a judeca de izbutirea ce am facut intr-o asemenea noua cercare pentru limba noastra. Noutatea intreprinderei poate ca-mi va ierta gresalele stilului; iar acea ferita dezvalire a demoralizatiei in fata nu o vor critica iubitorii de virtute. De la demoralizati nu astept nimic, caci si lauda si ocara, dragostea si ura lor, deopotriva le despretuiesc.





Prefata autorului


Aceasta pagina a fost accesata de 2084 ori.